måndag 8 september 2008

Förberedelser.

Jag planerar nu min månad i minsta detalj. Jag åker till Prag imorgon kväll. Jag har pluggat en mängd olika recept och har planerat i stort sätt hela första veckans alla måltider. Det har alltid varit mycket snick-snack från min sida om chipslådan och nu är det äntligen tänkt att det ska bli av. Denna bomb av dålig smak, detta sköte av kalorier, denna totala brist på kulinarsikt ansvar i egenskap av en helt vanlig arbetargratäng. Auguste Escoffier vrider sig varv efter varv i sin grav. Tore Wretman har redan börjat gräva sig igenom kistan och crawlar rätt ner mot jordens kärna.




Recept på vanlig chipslåda:



Portioner: 3-4 port


Tillagningstid: 15-20 min


Ingredienser:


200 g chips


500 g fläskfile


1 brk svamp


3 dl grädde


3 dl mjölkmjöl


3 tomaterriven ost


Tillagning:




1. Bryn filen i tunna skivor. Salta och peppra.


2. Lägg sedan filen i botten på en ugnsfast form.


3. Bryn svampen och lägg den över filen.


4. Häll påsen med chips över.


5. Vispa en redning bestående av mjölk, grädde och mjöl.


6. Häll redningen över filen och svampen.


7. Skiva tomater och lägg över.


8. Strö över riven ost.


9. Sätt in formen i ugnen 200-250 grader i 15-20 min.




Det ska bli mycket intressant och undersöka det Tjeckiska utbudet av potatischips. Jag vet sedan tidigare att det finns en hel del intressanta sorter, men ingen som jag direkt känner lust att blanda med en halv liter gräddmjölk ( I visa recept en hel liter grädde ). Det finns ju en hel rad paprika varianter och det kanske skulle funka. En chipslåda som doftar lite av Balkan, kanske byta ut grädden mot smetana....Nej, jag känner att redan börjar glida ifrån orginallådan från bruksorten. Det är inte ok. Kanske måste jag gå så långt som att ta med mig en påse grillchips som handbagage. Stor chans att man blir uppgraderad.




Lådans ursprung kan ju diskuteras, men jag tycker att det är ganska uppenbart att det är Finländarnas fel. Länge har man hört talas om den fullkomligt sinnesjuka mat dom håller på med där borta. Det gick så långt att t.o.m Chirac och Berlusconi vädjade till hela den Finska befolkningen att bara sluta laga mat, då man ibland måste inse sina egna, enorma begränsningar. Jag citerar en mycket populär Finsk journalist:




" I somras kunde vi läsa i de flesta tidningar hur Jacques Chirac och Silvio Berlusconi offentligt förolämpade den finska maten. Kvällstidningen Iltalehti hade rubriken "Rösta vem av dem som är den största fårskallen" på en av löpsedlarna och det hela blev i princip en matfajt. "


Finnarna gör det igen. Dom får helt enkelt inte till det. En fårskalle i kulinariska sammanhang är ju en mycket populär och välspridd rätt, t.e.x alla Fransmänn, Engelsmän, Islänningar och en och annan Turk älskar en lyxig fårskalle efter en hård dags arbete.




"Ask your butcher for a whole sheep's head scraped clean of wool. At home clean it some more to get rid of all the wool, use hubby's razor! J Scrape the inside of the ears with a sharp knife to clean them properly. Open the mouth and rinse the inside properly, let the water run out the throat.
Fill a bucket full of water and place a handful of salt in, stir to dissolve. Place the head in the water and ensure that it's completely covered. Soak for an hour, then remove from water and rinse, then dry the head with paper towels.
Put some salt in the mouth and salt the whole head on the outside as well. Wrap tin foil around the ears to stop them from burning. Place the head in the oven in your baking saucepan at 120 degrees C. Leave in the oven for a good few hours, overnight if necessary. A bit of water will ensure that the meat will not dry out.
Now you have to have someone with whom to share the sheep's head. And it can't just be anybody, it must be someone that you love, someone who will not freak if the head appears on the table with a mouth full of grinning teeth, because eating a sheep's head is an intimate affair……
You and your loved one sit down with the head between you. He has the knife. First he cuts off a piece of lip and eats it, then he cuts off another piece and gives it to her. Then he cuts a piece of cheek off and eats it, then cuts a piece of cheek off and shares it with you. The dog gets the nose. And so you work your way through the whole head. An eye for an eye and a cheek for a cheek, and don’t forget the ears, it's nice as they crunch as you eat them.
But it's when you get to the brain that your love is really tested, because a sheep has a small brain and it has to be shared. And only one tongue and that has to be shared as well!
Never, ever prepare a sheep's head if you are not sure of your love!!"

Jag kommer nog inte gå så långt som att laga till fårskalle, eftersom min mormor är från Finland. Därför lagar jag bara vanlig Svensk chipslåda. Absolut inget annat.

2 kommentarer:

A sa...

Gissning= pengarna är redan slut. Ps Vanlig chipslåda är ungefär det bästa blandihopet jag aldrig blandat ihop. Vill uppleva. Ds.

Christian Saldert sa...

Nej, dom är inte slut. Än skinner solen i Prag! Snart ska jag handla mat, mer om det senare!